Основні з них – амілаза, трипсин, ліпаза. Амілаза розщеплює крохмаль, ліпаза жири, трипсин білки. До складу панкреатичного соку також входять вода, солі та багато бікарбонатів, які визначають його лужну реакцію.Aug 23, 2021
Зміст:
- 1 Які соки діють на їжу у дванадцятипалій кишці?
- 2 Які травні процеси відбуваються у 12 палій кишці?
- 3 Що виділяє дванадцятипала кишка?
- 4 Як зрозуміти що болить дванадцятипала кишка?
- 5 Який склад травних соків?
- 6 Чим активуються ферменти соку підшлункової залози?
- 7 Які процеси відбуваються у дванадцятипалій кишці людини?
Які соки діють на їжу у дванадцятипалій кишці?
Панкреатичний сік – травний сік, що утворюється підшлунковою залозою і виливається в дванадцятипалу кишку через Вірсунгієву протоку і великий дуоденальний сосочок (а також через Санторінієву протоку і малий дуоденальний сосочок).
Які травні процеси відбуваються у 12 палій кишці?
Функції Приведення pH харчової кашки, що надходить зі шлунка, до лужного, що не подразнює більш дистальні відділи тонкої кишки та придатному для здійснення кишкового травлення. Саме в дванадцятипалій кишці і починається процес кишкового травлення (підготовка їжі для перетравлення в тонкій кишці).
Що виділяє дванадцятипала кишка?
Дванадцятипала кишка виконує секреторну, моторну та евакуаторну функції. Дуоденальний сік виробляється келихоподібними клітинами та дуоденальними залозами. У дванадцятипалу кишку надходять сік підшлункової залози і жовч, що забезпечують подальше перетравлення харчових речовин, що почалося в шлунку.
Як зрозуміти що болить дванадцятипала кишка?
Дуоденіт – запалення слизової оболонки дванадцятипалої кишки (ДПК). Захворювання проявляється гострими або болями, що тягнуть, у верхній частині живота, нудотою, блюванням, розладом стільця.Це супроводжується:
- зниженням апетиту
- нудотою
- бурчанням у животі
- підвищеним газоутворенням
- проносом
Apr 22, 2020
Який склад травних соків?
Основні хімічні компоненти шлункового соку:
- вода (995 г/л);
- хлориди (5-6 г/л);
- сульфати (10 мг/л);
- фосфати (10-60 мг/л);
- гідрокарбонати (0-1,2 г/л) натрію, калію, кальцію, магнію;
- аміак (20-80 мг/л)
- Азотовмісні речовини (сечовина, сечова та молочна кислота, поліпептиди) – 200-500мг/л
- Білок – 3г/л
Чим активуються ферменти соку підшлункової залози?
Білки перетравлюються за допомогою трипсину та хімотрипсину, які виділяються у неактивній формі у вигляді трипсиногену та хімотрипсиногену. Трипсиноген активується кишковим соком, що міститься в ньому ферментом ентерокіназої. Активний трипсин перетравлює білки до високомолекулярних поліпептидів.
Які процеси відбуваються у дванадцятипалій кишці людини?
Процеси, що відбуваються в дванадцятипалій кишці людини:
- виділення соляної кислоти
- обробка їжі жовчю.
- знешкодження отруйних речовин.
- всмоктування більшої частини води у кров.
- розщеплення вуглеводів до мономерів
- обробка їжі соком підшлункової залози