Зміст:
Чи потрібно заважати мезгу?
Шапочка, що піднялася мезги потрібно кілька разів на добу перемішувати. Якщо це не робити, мезга може закиснути. На 3-5 день мезгу віджимають через друшляк, а вичавки використовують на корм худобі або викидають на компостну купу.
Що робити, якщо сусло не бродить?
Густе вино може не забродити. Дії: перевірити вміст цукру та консистенцію. Якщо сусло нудотне або дуже густе – розбавити його водою (кислим соком), додаючи не більше ніж 15% від початкового обсягу. При низькій цукристості всипати цукор із розрахунку 50-100 г на літр соку.
Скільки має стояти вино на меззі?
Можна без шкоди для якості вина витримувати його в чані не більше 5-6 днів і, принаймні, не понад 8 днів, хоча б тільки для того, щоб зменшити втрати спирту, які неминуче відбуваються у відкритих чанах.
Коли знімати сусло з мезги?
Через 5-8 діб, як тільки виноматеріал набуде в процесі бродіння характерного забарвлення (500-600мг/дм3 антоціанів), терпкість і повноту (1,5-2,0 г/дм3 фенольних речовин), його відокремлюють від мезги.
Де має блукати вино?
Тому наше завдання — створити оптимальні умови для винних дріжджів: Перенести ємність до приміщення, де стоїть відповідна температура бродіння вина. Відповідна – це від 10 до 30°С. За меншої або більшої температури винні дріжджі не працюють.
Скільки днів має стояти домашнє вино?
У середньому будь-яке фруктове (виноградне, вишневе, яблучне, сливове) вино бродить 20-45 днів, іноді потрібно до 65 днів.
Як перезапустити бродіння вина?
Потрібно внести в сусло саморобну закваску або винні дріжджі та перезапустити процес. Можна просто додати свіжі немити ягоди винограду (5-6 шт. на 10 л сусла), попередньо пом'явши їх, або гарні родзинки (50 г на 10 л). Але краще купити якісні дріжджі, правильно активувати їх та додати до напою.